Sernik królewski

4.86 (222 ocen)

Przepis znalazłam na blogu KOcham Gotować. Zmodyfikowałam go trochę do swoich potrzeb i teraz piekę na różne okazję. Jest puszysty i pyszny :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki
    - 4 żółtka ( białka zostawiamy do masy serowej)
    - 1 kostka masła
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki " z górką " kakao
    - 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany

    Masa serowa :
    - 1 i 1/2 kg twarogu
    - 1 kostka masła
    - 4 żółtka ( do tego ubita piana z 8 białek )
    - 2 szklanki cukru
    - budyń waniliowy
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej lub cukier wanilinowy
Wystaw ocenę:

4.86 (222 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Sernik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku ugniatamy z podanych składników ciasto. . Wyrobione ciasto dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.Ja , jeśli piekę sernik wieczorem to ciasto zagniatam rano a jeśli piekę rano zagniatam ciasto wieczorem poprzedniego dnia.
    Wykonujemy masę serową. twaróg mielimy - ja zawsze mielę raz , a tego trzykrotnie mielonego nie kupuję bo sernik wychodzi inny w smaku. Żółtka ubijamy z cukrem i ciepłym masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy. Kiedy cały twaróg będzie wymieszany, dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z białek .
    Szykujemy dużą prostokątną blachę . Najpierw ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta , na to wylewamy masę serową a na nią ścieramy drugą część ciasta. Tak przygotowany produkt wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na mniej więcej godzinkę,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować