Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Korzenny, pachnący spód ciasteczkowy, na nim masa serowa z kawałkami krokantu. Pyszny, słodki, nietypowy sernik z krokantową polewą.

Składniki:

  • Spód:
    250 g ciastek korzennych typu Gewürz-Spekulatius (dostępne także w pl Lidlu i Aldi)
    60 g masła

    Masa serowa:
    500 g kremowego serka tłustego (40%), klkakrotnie zmielonego
    100 g cukru pudru
    3 jajka
    4 cukierki krokantowe, Blätterkrokant-Kugeln
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    4 cukierki krokantowe
    50 g słodkiej śmietanki
    1 łyżka masła
    1 płaska łyżka kakao

    Dekoracja:
    1/4 pomarańczy, skórka
    cukrowa posypka
    3-4 ciastka spekulatiusy, pokruszone
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik krokantowy na spodzie ze spekulatiusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukierki Blätterkrokant 1. Ciastka zmiel. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj dokładnie z ciastkami i wyłóż spód okrągłej formy o śr. 16 cm, wyściełanej uprzednio papierem do pieczenia. Spód wstaw do ldówki. Cukierki do masy serowej grubo przesiekaj.
  • Sernik przed pieczeniem 2. Wszystkie składniki do masy serowej muszą być o temperaturze pokojowej. Do misy miksera daj ser i zmiksuj z cukrem puderm. Podczas miksowania dodawaj po 1 jajku. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i posiekane cukierki krokantowe.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Sernik piecz przez 25 minut w temp. 200 st. C, potem zmniejsz temp. do 130 st. C i piecz przez 70 minut. Piekarnik wyłącz i studź w nim sernik przez 5 minut, potem stopniowo otwieraj drzwiczki piekarnika. Sernik wyłóż i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Polewa: cukierki posiekaj drobno. Do garnuszka wlej śmietankę, dodaj masło, cukierki, zacznij podgrzewać na małym ogniu. Jak już masa się rozpuści i połączy dodaj kakao. Pogotuj chwilkę i zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gdyby w polewie pojawiły się grudki możesz przelać ją przez sitko. Zimną polewą posmaruj schłodzony sernik.
  • 5. Pomarańczę sparz. Zetnij ostrym nożykiem lub zesterem cieniutkie paseczki, które ułóż na środek sernika. Sernik możesz też udekorować posypką cukrową i pokruszonymi ciastkami spekulatiusami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować