PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Sernik krakowski z bakaliamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/43/f1ee53da7d7e70650b2f8f1662f7126b605693c5.jpeg51843456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sernik-krakowski-z-bakaliami-3
Ciasto kruche:
100 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
125 g cukru pudru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
125 g zimnej margaryny
jajko
Masa serowa:
1 kg twarogu 3x zmielonego
8 jaj
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej
Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina wody
kolorowa posypka
Sposób przygotowania przepisu:
Sernik krakowski z bakaliami
1.
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę.
Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze