Sernik krakowski wg Magdy Gessler

  • wyświetlono: 11165 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

...

Gregorhspeed
  • 120min

Składniki

Ciasto:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
Masa serowa:
800 g sera chudego
4 jajka
200 g cukru pudru
100 g masła
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
miąższ z 1 laski wanilii
50 g rodzynków
50 g smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
masło do wysmarowania blachy
1 żółtko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik krakowski wg Magdy Gessler

  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 21. Nożem siekamy zimne masło z mąką ,cukrem pudrem i solą.
  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 32. Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto. Formujemy kulę ,owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min. Potem bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 43. Nakłuwamy i pieczemy 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 54. Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 65. Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 76. Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka ,ubijamy białka na pianę. Masę serową delikatnie ,acz stanowczo ,mieszamy z pianą ,dodając najpierw 1/3 ,a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii ,namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
  • Sernik krakowski wg Magdy Gessler 87. Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki. Układamy na masie serowej ozdobną kratkę. Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy. Wyłączamy piekarnik i czekamy ,aż ostygnie. Można ewentualnie uchylić drzwiczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Komentarze