Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
8 g cukru waniliowego
1 jajko
Wszystkie składniki połączyć razem, zagnieść ciasto, wstawić do zamrażarki na 30 min.. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno blachy.. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
2.Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
8 jajek
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)
Twaróg zmielić co najmniej 2 razy. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i powstanie puszysta masa. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
3.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
4.Przygotować lukier:
sok z 1 cytryny
150 g cukru pudru
1 białko
Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będzie zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).
Komentarze