Sernik krakowski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik tej jest mało pracochłonny, zawsze wychodzi pyszny i smakuje wszystkim domownikom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250g Mąki Pszennej
    250g Cukru Pudru
    200g Masła
    2 op. Cukru waniliowego
    10 Jaj
    1 kg Twarogu (Tłusty, Półtłusty)
    250 g Cukru
    3 łyżki Mąki ziemniaczanej
    100g Rodzynek
    1 Cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto:

    250 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    8 g cukru waniliowego
    1 jajko

    Wszystkie składniki połączyć razem, zagnieść ciasto, wstawić do zamrażarki na 30 min.. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno blachy.. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
  • 2. Składniki na masę serową:

    1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
    8 jajek
    100 g miękkiego masła
    250 g cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g rodzynek
    żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

    Twaróg zmielić co najmniej 2 razy. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i powstanie puszysta masa. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
  • 3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

    Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
  • 4. Przygotować lukier:

    sok z 1 cytryny
    150 g cukru pudru
    1 białko

    Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będzie zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).

    Wystudzony sernik posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować