Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki spodu wyrobić na gładkie ciasto, podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć i schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce. Podpiec ok. 15 minut w 170 st. C na bladozłoty kolor.
2.Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w większej misce dodając w kolejności: miękkie masło, żółtka, cukier, ser, mąkę. Na końcu dodać pianę ubitą z 8 białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód.
Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski, które ułożyć na wzór kratki na masie serowej.
Ciasto piec ok. 60 minut w 170 st.
3.Składniki lukru utrzeć i polać nim jeszcze ciepły sernik, posypać skórką pomarańczową.
Komentarze