Sernik krakowski

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min

klasyczny sernik na kruchym cieście

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1,5 kg półtłustego zmielonego twarogu
    6 jajek
    2 białka
    1,5 szklanki cukru
    1 kostka masła
    3 łyżki mąki pszennej

    smażona skórka pomarańczowa

    Spód
    60 dag mąki
    40 dag masła
    20 dag cukru pudru
    2 żółtka

    Lukier:
    sok z 1 pomarańczy
    1 szklanka cukru pudru


Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki spodu wyrobić na gładkie ciasto, podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na wielkość blachy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć i schłodzić przez ok. 15 minut w lodówce. Podpiec ok. 15 minut w 170 st. C na bladozłoty kolor.
  • 2. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w większej misce dodając w kolejności: miękkie masło, żółtka, cukier, ser, mąkę. Na końcu dodać pianę ubitą z 8 białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód.
    Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski, które ułożyć na wzór kratki na masie serowej.
    Ciasto piec ok. 60 minut w 170 st.
  • 3. Składniki lukru utrzeć i polać nim jeszcze ciepły sernik, posypać skórką pomarańczową.

Porady

Do masy serowej można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować