Sernik krakowski

4.5 (197 ocen)

Mój sernik krakowski, a właściwie nie mój, tylko znaleziony na stronie Tesco i zrobiony przeze mnie:)

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    15 dag cukru pudru
    1 kostka masła
    3 żółtka
    1 łyżka śmietany
    sól

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    5 jaj
    1/2 kostki masła
    1 1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    rodzynki
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kandyzowana skórka cytrynowa
    mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas

    Lukier:
    1białko
    1 szklanka cukru pudru
    3-4 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik krakowski 1. Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C
    Upieczone odstawiam aby przestygło.
    Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min.
    Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować