Sernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C
Upieczone odstawiam aby przestygło.
Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Masę wykładam na podpieczone ciasto. Resztę ciasta wyjmuję z lodówki, formuję wałek i układam na masie serowej w kształcie rombów. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 50 min.
Składniki na lukier ucieram i dekoruję wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta
Komentarze