Sernik korzenny

0 (0 ocen)

Oprócz pierniczków na świątecznym stole nie może zabraknąć również sernika

Składniki:

  • 500 g mielonego twarogu
    160 g cukru pudru
    2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    4 jajka
    280 g herbatników
    130 g masła
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka budyniu waniliowego

Sernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmiel, dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika i rozpuszczone masło. Wymieszaj.
    Blaszkę wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód przełóż do lodówki na 30 minut.
    Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika. Do masy budyniowej dodaj budyń (proszek) i wymieszaj. Masę serową wyłóż na wcześniej przygotowany spód i piecz w 180 C. przez 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy