Sernik kokosowy z polewą czekoladową (Sernik Bounty)

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje i zawsze znika błyskawicznie. Pyszny sernik dla miłośników kokosa i sernika. Polany polewa czekoladowa smakuje rewelacyjnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm, 6-8 porcji
    spód:
    100g ciasteczek maślano-kakaowych,
    40-50g oleju kokosowego (najlepiej płynnego),
    masa serowa:
    500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
    75 g wiórek kokosowych,
    3 jajka,
    1 budyń śmietankowy bez cukru,
    ok. 100g cukru,
    60 g oleju kokosowego,
    szczypta soli,
    polewa:
    100 g czekolady ( u mnie gorzka 80%),
    5-6 łyżek mleka,
    ok. 1/3 łyżeczki żelatyny,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik kokosowy z polewą czekoladową (sernik bounty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym ( najlepiej dać go najpierw mniej i stopniowo dodawać aż połączy się z ciastkami) i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. Jeśli masa jest lekko płynna wkładamy do lodówki na około 15-20 min aby zastygła.
    W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser, budyń, olej i wiórki kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Wkładamy sernik i pieczemy około 70- 80 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    polewa:
    Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy pomału na sernik, odstawiamy do lodówki ale czekolada się zastygła. Smacznego!

Porady

Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć mlecznej lub dać pół gorzkiej a pół mlecznej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować