Sernik kokosowy z mango

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kocham smak mango i kokosa, które razem stanowią niebiański duet kulinarny. Postanowiłam połączyć te smaki i stworzyć wyborny deser, który rozpieści kubki smakowe wielbicieli egzotycznych słodkości. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny i kremowy sernik kokosowy na kruchym cieście, wykończony delikatnym musem z mango i mascarpone. Sernik zagości na moim stole w te święta, ale już wiem, że będę wracała do niego bardzo często. Gorąco polecam Wam ten deser i mam nadzieję, że Was zachwyci tak samo jak mnie :D.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO
    - 160 g mąki
    - 100 g miękkiego masła
    - 50 g cukru pudru
    - 2 żółtka
    - 20 g drobnych wiórków kokosowych
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA
    - 1 kg tłustego twarogu
    - 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
    - 2 budynie śmietankowe
    - 80 g miękkiego masła
    - 6 żółtek
    - 8 białek
    - 1 opakowanie cukru kokosowego do ciast (20 g)
    - 60 ml śmietanki kokosowej

    MUS MANGO - MASCARPONE
    - 250 g serka mascarpone
    - 200 ml śmietanki kremówki
    - 350 g pulpy z mango
    - 15 g żelatyny w proszku
    - 5 łyżek cukru pudru

    DODATKI
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kokosowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. CIASTO. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy na dno wysokiej tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy ciasto 10 - 13 minut, a następnie studzimy.
  • krok 2 2. MASA SEROWA. Twaróg dokładnie mielimy (najlepiej 3 razy). Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy zmielony ser i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno śmietankę kokosową, cukier kokosowy i budynie śmietankowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita.
  • krok 3 3. Masę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół).

    * Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.

    * Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.

    * Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.
  • krok 4 4. MUS MANGO - MASCARPONE. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy delikatnie dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować