Ciasto, przez nietypowe połączenie kokosa i kwaśnej owocowej polewy, jest obłędne i smakuje wszystkim domownikom.
3 godz.
Składniki:
Na spód:
-50 g ciastek zbożowych
-50 g wafli z nadzieniem kokosowym
-90 g ciastek owsianych
-50 g wiórków kokosowych
-50 g masła
Na masę:
-500 g twarogu na sernik (już mielonego)
-500 g sera mascarpone
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 jajek
-2 łyżki cukru wanilinowego
-2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
-mleczko kokosowe (gęsta śmietanka)
Polewa:
-gładki kwaśny dżem, najlepszy będzie jeżynowy, porzeczkowy albo z owoców leśnych
-2 łyżki proszku galaretki truskawkowej
Sernik kokosowy z kwaśną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie ciasteczka pokruszyć i i wraz z roztopionym masłem i wiórkami zmielić na drobną masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę i wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
Twaróg i mascarpone zmiksować. Dodać mąkę, cukier i cukier wanilinowy i wymieszać. Stopniowo do masy dodawać jajka, a następnie śmietankę z mleczka kokosowego (która jest na wierzchu) i całość wymieszać. Gotową masę wylać do tortownicy i piec ciasto w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut. Poczekać, aż wystygnie. Sernik schłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody, dodać dżem i podgrzać. Polewę rozprowadzić równomiernie po serniku. Poczekać aż trochę zastygnie. Można przyozdobić wiórkami.
Komentarze