Sernik kokosowy z kwaśną nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto, przez nietypowe połączenie kokosa i kwaśnej owocowej polewy, jest obłędne i smakuje wszystkim domownikom.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na spód:
    -50 g ciastek zbożowych
    -50 g wafli z nadzieniem kokosowym
    -90 g ciastek owsianych
    -50 g wiórków kokosowych
    -50 g masła
    Na masę:
    -500 g twarogu na sernik (już mielonego)
    -500 g sera mascarpone
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -6 jajek
    -2 łyżki cukru wanilinowego
    -2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
    -mleczko kokosowe (gęsta śmietanka)
    Polewa:
    -gładki kwaśny dżem, najlepszy będzie jeżynowy, porzeczkowy albo z owoców leśnych
    -2 łyżki proszku galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kokosowy z kwaśną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie ciasteczka pokruszyć i i wraz z roztopionym masłem i wiórkami zmielić na drobną masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na niego masę i wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
    Twaróg i mascarpone zmiksować. Dodać mąkę, cukier i cukier wanilinowy i wymieszać. Stopniowo do masy dodawać jajka, a następnie śmietankę z mleczka kokosowego (która jest na wierzchu) i całość wymieszać. Gotową masę wylać do tortownicy i piec ciasto w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 90 minut. Poczekać, aż wystygnie. Sernik schłodzić przez kilka godzin (najlepiej przez noc) w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody, dodać dżem i podgrzać. Polewę rozprowadzić równomiernie po serniku. Poczekać aż trochę zastygnie. Można przyozdobić wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować