Mocno kokosowy , wilgotny sernik z nutą śmietankową.Kuleczki pod masą serową miękną i dodają przyjemnego , lekko czekoladowego smaku jak również uroku który ujawnia się po pokrojeniu ciasta.
Składniki:
800g twarogu półtłustego
7 jajek
5 łyżek wiórek kokosowych ( ok 50 g)
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
5 kropelek aromatu śmietankowego
1 łyżka przyprawy do sernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka czekoladowych kuleczek śniadaniowych
cukier puder do oprószenia ciasta
Sernik kokosowy z czekoladowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przełożyć do miski , wbić jajka , zmiksować blenderem uzyskując puszystą , gładką konsystencję.
2.Dodać wiórki kokosowe , cukier , przyprawę do sernika ,budyń , aromat oraz proszek to pieczenia , wymieszać masę łyżką.
3.Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wsypać czekoladowe kuleczki , na nie wyłożyć masę sernikową.
Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
( gdyby wierzch sernika zaczął się przypalać należy przykryć go papierem do pieczenia)
Sernik odstawić do wystudzenia , najlepiej na noc.
Zimny oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze