Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Delikatny, kremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno,lub puddingów postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na tortownicę o śr 22 cm:
    1 szklanka mąki
    15 dag masła
    3 łyżki cukru
    1 żółtko

    Masa serowa:
    ½ kg mielonego twarogu półtłustego
    3 jajka
    1 białko
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    2 płaskie łyżki nasion chia
    1 szklanka mleczka kokosowego
    2 łyżki budyniu śmietankowego

    Kremowa pianka:
    1 szklanka śmietany słodkiej 30%
    50 g białej czekolady
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    Niebieska posypka z opłatka (waflowa)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Placek Desery

Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
  • chia moczone w mleku kokosowym 2. Masa serowa:
    Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia. Zrobi się galaretka.
  • Masę serową mieszamy z chia 3. Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia.
    Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.
    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia.
  • Pianka ze śmietanki i czekolady 4. Kremowa pianka:
    Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną czekoladę-ochłodzoną i zmiksować.
  • Udekorowany sernik 5. Masą posmarować zimny sernik, oprószyć niebieską posypką z opłatka.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować