Sernik kokosowy z ananasem na zimno.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciacho dla wielbicieli kokosu i dla tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, lub po prostu nie mają ręki do słodkich wypieków. Sernik kokosowy z ananasem na zimno, to szybki letni deser bez pieczenia, który polecam Wam na weekend. Myślę, że w okresie letnim taki sernik będzie ozdobą niejednego stołu, a i smakiem przypadnie do gustu wielu. Nie od dziś wiadomo, że kokos z ananasem się lubią, także połączenie idealne. Sernik wcale nie jest za słodki, dla mnie w sam raz, ale jeśli chcesz możesz dodać więcej słodzidła do smaku. Ciacho to jest bardzo szybkie w przygotowaniu, więc to dodatkowy atut, jedynie czas chłodzenia się dłuży.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 20-22 cm

    Spód ciasteczkowy

    300 g herbatników lub ulubionych ciasteczek
    100 g kremu Nutlove Coco Crunch – opcjonalnie - można zastąpić masłem
    50 g masła

    Masa serowa

    500 g twarogu półtłustego w kostce
    400 g jogurtu greckiego
    100 g czekolady Nutlove Coco Crunch
    100 g wiórek kokosowych
    2 opakowania galaretki smak lemoniada ananasowa - edycja limitowana

    Dodatkowo

    1 puszka ananasa w kawałkach
    1 opakowanie galaretki woda kokosowa - edycja limitowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Sernik kokosowy z ananasem na zimno. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boki tortownicy wyłóż papierem, ja akurat wyłożyłam folią rantową.
    Ciasteczka wrzuć do blendera, dodaj krem Nutlove i zmiel na piasek, wlej roztopione masło i całość dokładnie wymieszaj łyżką, tak aby powstała konsystencja mokrego piasku.
    Przygotowane ciasteczka wysyp na dno tortownicy i uklep palcami, a najlepiej dnem szklanki.
    Tak przygotowaną tortownicę wstaw na 30 min. do lodówki.
    Galaretki o smaku lemoniady ananasowej rozpuść w 2 szkl. wrzątku, następnie wrzuć połamaną na kosteczki białą czekoladę kokosową i całość dokładnie wymieszaj do roztopienia się czekolady. Odstaw do lekkiego tężenia.
    Do miski wrzuć twaróg w kostkach, dodaj jogurt naturalny, całość wymieszaj przy pomocy blendera tak, aby powstała gładka masa serowa.
    Wlej tężejącą galaretkę z czekoladą, wymieszaj krótko tylko do połączenia się składników ( w razie potrzeby, możesz dosłodzić cukrem pudrem), wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką i wylej na spód ciasteczkowy.
    Wstaw do lodówki, do stężenia.
    W tym czasie odlej ananasa z soku, pozostaw na sitku i przygotuj galaretkę o smaku wody kokosowej wg przepisu na opakowaniu.
    Gdy masa serowa ściągnie w lodówce, ułóż na wierzchu sernika kawałki ananasa i zalej tężejącą galaretką, odstaw do lodówki, żeby ciacho dobrze ściągnęło i ładnie się kroiło.
    Smacznego!!!

Porady

Galaretki z edycji limitowanej znajdziesz w większych marketach, lub w sklepikach osiedlowych samoobsługowych. Masę serową możesz dosłodzić wedle gustu i smaku, ja nie słodziłam już dodatkowo, ale Ty możesz dodać 2, 3 łyżki cukru pudru do smaku. Czasem, gdy nie chce mi się czekać tyle czasu, żeby ciasto dobrze się ściągnęło i ładnie kroiło wrzucam je do zamrażalnika na pół godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Woda kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować