Sernik kokosowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym ( najlepiej dać go najpierw mniej i stopniowo dodawać aż połączy się z ciastkami) oraz wiórkami i wykładamy spód tortownicy, ugniatamy.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser, budyń, olej i wiórki kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Wkładamy sernik i pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
pianka:
Syrop podgrzewamy i dodajemy ksylitol oraz żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno a następnie strumyczkiem wlewamy syrop cały cas ubijając. Piankę wykładamy na sernik i posypujemy wiórkami. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem możemy udekorować kawałkami ananasa. Smacznego!
Komentarze