Sernik kokosowy z ananasem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje i zawsze znika błyskawicznie.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm
    spód:
    • 100g ciasteczek pełnoziarnistych ,
    • ok. 40g oleju kokosowego (najlepiej płynnego),
    • 10g wiórek kokosowych,
    masa serowa:
    • 500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
    • 50 g wiórek kokosowych,
    • 3 jajka,
    • 1 budyń śmietankowy bez cukru,
    • ok. 80g ksylitolu (cukru),
    • 60 g oleju kokosowego (najlepiej płynnego),
    • 4 krążki ananasa z puszki,
    pianka:
    • 100 ml syropu z puszki,
    • 200 ml śmietanki 36% (lub 30%)
    • 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
    • 1 łyżeczka ksylitolu (cukru) - opcjonalnie jeśli lubimy słodsze ciasta,
    oraz: wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Pianka

Sernik kokosowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym ( najlepiej dać go najpierw mniej i stopniowo dodawać aż połączy się z ciastkami) oraz wiórkami i wykładamy spód tortownicy, ugniatamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy ser, budyń, olej i wiórki kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 160°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Wkładamy sernik i pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
    pianka:
    Syrop podgrzewamy i dodajemy ksylitol oraz żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno a następnie strumyczkiem wlewamy syrop cały cas ubijając. Piankę wykładamy na sernik i posypujemy wiórkami. Odstawiamy do stężenia. Przed podaniem możemy udekorować kawałkami ananasa. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować