CIASTO:
20 dag mąki
10 dag cukru pudru
15 dag margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
SER:
120 dag sera
35 dag cukru
8 jajek
2 żółtka
1 cukier waniliowy
15 dag margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
sok z cytryny
rodzynki
MASA KOKOSOWA:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag masła
2 białka
15 dag cukru pudru
Sernik kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto wylać do formy (25/35 cm.) i podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C.
2.SER:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę (lub budyń), sok z cytryny i rodzynki. Ubić białka na pianę i delikatnie wmieszać w ser.
3.MASA KOKOSOWA:
Masło roztopić, dodać kokos, pozostawić na ogniu i mieszać do zagotowania. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać, dodając przestudzony kokos.
4.PRZYGOTOWANIE DO PIECZENI:
Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone owoce ananasa lub brzoskwini. Na owoce rozłożyć ser. Na wierzch sera rozłożyć masę kokosową. Piec przez ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Komentarze