Sernik kokosowo-limonkowy na miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Propozycja na pyszny, aromatyczny i orzeźwiający sernik z kokosem i limonką na miodzie

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 200 g daktyli
    - 120 g zmielonych migdałów (może być mąka migdałowa)
    - 4 łyżki wiórek kokosowych

    Na masę serową:
    - Kilogram sera 3-krotnie mielonego
    - Puszka mleka kokosowego
    - 6 jajek
    - Sok z dwóch limonek
    - Laska wanilii
    - 2 opakowania budyniu waniliowego
    - Łyżka mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek miodu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik kokosowo-limonkowy na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle moczyć w gorącej wodzie przez 2h. Następnie zblendować ze zmielonymi migdałami i wiórkami. Wyłożyć foremkę i piec przez 10 min. w 180 stopniach.
  • 2. Do misy miksera wlać mleko kokosowe, dodać ser, ziarenka wanilii i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać miód (sprawdzić czy jest wystarczająco słodkie, jeśli nie, można dosłodzić), następnie miksując, dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i powoli dodawać budynie i mąkę.
    Na końcu wlać sok z limonki i delikatnie wymieszać. Piec przez 90 min. w 150 stopniach.
    Piekłam w tortownicy 24 cm.
  • 3. Polewa to łyżka kakao i zmielone wiórki kokosowe, zalane mlekiem (u mnie owsiane), gotowane do zagęszczenia i posłodzone miodem.

Porady

Aby sernik nie rósł i był ‚maziasty’ wszystkie składniki użyte do wykonania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce kilka godzin (albo całą noc) przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować