Sernik klasyczny

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gabrysia ma 9 lat i od najmłodszych lat, będąc jeszcze 2 latką do teraz bardzo lubi pomagać w gotowaniu i pieczeniu. Wspólnie z mamą uwielbia piec słodkości i przyrządzać pyszne obiadki, którymi później delektuje się cała rodzina i przyjaciele. Najlepiej wychodzi jej ten pyszny klasyczny sernik, którym przepisem chciałby się ze wszystkimi podzielić. Sernik na pysznym kruchym cieście jest wilgotny i puszysty. Największym łasuchem na ten sernik jest jej młodsza siostra Wiktoria (4 latka). Ten przepis polecamy wszystkim smakoszom sera.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    1 kostka margaryny
    1 całe jajko
    1 proszek do pieczenia pojedynczy

    Masa serowa:
    1.5 kg sera białego w kostce
    10 jajek
    2 szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny
    aromat cytrynowy i pomarańczowy (całe)
    1 budyń śmietankowy duży
    1 łyżka grysiku świeżego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik klasyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik  klasyczny 1. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać margarynę posiekać nożem, dodać całe jajko, szybko wyrobić i włożyć do lodówki na około 5 godzin.
    Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą dłoni rozgnieść całe ciasto na blaszce.
  • Sernik klasyczny 2. Ser zmielić w maszynce dwukrotnie.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, ubijają kolejno same żółtka.
  • Sernik klasyczny 3. Następnie do utartej margaryny dodajemy ser,
  • Sernik klasyczny 4. budyń
  • Sernik klasyczny 5. oraz dwa aromaty pomarańczowy i cytrynowy.
    Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
  • Sernik klasyczny 6. W osobnym garnku ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
  • Sernik klasyczny 7. Pianę delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki z masą serową.
  • Sernik klasyczny 8. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej kruche ciasto.
  • Sernik klasyczny 9. Wyrównujemy.
  • Sernik klasyczny 10. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min. Po upieczeniu zastawiamy go jeszcze w wyłączonym i uchylonym piekarniku na około 20 min.

Porady

serniczek najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować