Ciasto jest bardzo wykwintne w smaku, połączenie kawy,sera i pierniczków,to już rozpusta;)
25 min
Składniki:
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
25-30 dag nadziewanych marmoladą pierniczków w polewie czekoladowej
80-100 g masła lub margaryny
5 jaj
1 szklanka (lub nieco więcej) cukru pudru
1 łyżka suchego budyniu
1 łyżka kaszy manny
1 kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy( lub 3 łyżki cappuccino)
Polewa kawowa
100 g czekolady mlecznej
3-4 łyżki wody
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sernik kawowy z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę lub cappuccino zalać jedną łyżką gorącej wody.
2.Masło, żółtka, napar z kawy i cukier puder utrzeć, następnie dodać ser i kaszę mannę wymieszaną z budyniem. Wszystko lekko wymieszać
3.Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy serowej, wszystko wymieszać.
4.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Połowę masy serowej wyłożyć do tortownicy, poukładać pierniczki, przykryć pozostałym serem.
Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przez godzinę.
5.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody i kawy
6.Zimny sernik ozdobić polewą.
Porady
Ważne!
Sera nie można ucierać zbyt długo, bo zrobi się wodnisty!
Na polewą można użyć gotową czekoladę o smaku kawowym.
Komentarze