herbatniki maślane do wyłożenia dna tortownicy
500 g sera z wiaderka
100 g margaryny Kasia
4 łyżki cukru
2 jajka
1/3 szklanki mleka
budyń czekoladowy z cukrem
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek kawy Inka
ok 1 kg jabłek antonówek
galaretka cytrynowa
cukier do smaku
szczypta zielonego barwnika
100 ml śmietany 30%
100 g cukru
150 g masła roślinnego
łyżka kawy mielonej
ziarna kawy do dekoracji
Sernik kawowy z musem z pieczonych jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać ser z wiaderka, cukier i jajka. Wymieszać. W mleku rozprowadzić budyń, mąkę ziemniaczaną i kawę inkę. Dodać do sera i dobrze wymieszać. Zagotować. Masę wyłożyć do tortownicy ( 19 cm średnica ) na ułożone na dnie herbatniki. Przestudzić i wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić na pół. Usuwać gniazda nasienne i ogonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-30 min. Upieczone jabłka przetrzeć przez sito.
Garnuszek z jabłkami podgrzać i dodać galaretkę cytrynową i cukier do smaku. Mieszać aż galaretka się rozpuści. Dodać jeszcze szczyptę zielonego barwnika. Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na sernik.
Wstawić do lodówki, żeby masa stężała.
Śmietanę zagotować z cukrem. Masa musi być szklista. Wystudzić. Dodawać porcjami masło roślinne i ucierać krem. Dodać kawę mieloną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto. Można jeszcze udekorować ziarnami kawy.
Smacznego.
Komentarze