Sernik kawowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepyszny,bardzo kremowy i wyraźnie kawowy. Królewski.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    120 gramów herbatników półsłodkich
    100 gramów masła
    2 łyżeczki cynamonu

    Masa serowa:
    1 kg twarogu śmietankowego
    4 jajka
    250 gramów śmietany 18 %
    4 łyżki cukru kokosowego
    Paczka cukru wanilinowego Delecta
    2 paczki budyniu waniliowego
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    Łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:
    kasza manna i masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciasteczka kruszę-ja użyłam do tego celu tłuczka do ziemniaków. Roztapiam masło, dodaję cynamon i wlewam masło do ciasteczek, dokładnie mieszam. Masę wykładam na dno tortownicy i podpiekam przez 10 minut.
    Zaparzam kawę we wrzątku-1/3 szklanki,dodaję cynamon, odstawiam na parę minut.
  • 2. W międzyczasie szykuję masę serową. Jajka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na jasny krem. Delikatnie dodaję twaróg, ja używałam śmietankowego twarogu, który wystarczy raz zmielić. Kiedy masa jest już połączona, dodaję budyń i śmietanę. Dokładnie całość ucieram. Na końcu dodaję niecałą ilość kawy z kubka, jeszcze raz całość mieszam i wykładam masę sernikową na ciepły spód.
    Z reszty naparu kawowego robię wzorki-maziaje na wierzchu przy pomocy wykałaczek.
  • 3.
    Na dnie piekarnika kładę naczynie z wodą, para wodna w trakcie pieczenia, sprawi,że nie będzie on suchy a idealnie kremowy. Sernik piekę przez 50 minut w 170 stopniach. Studzę go w piekarniku. Najlepszy jest następnego dnia po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować