SERNIK KAWOWO- CZEKOLADOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik jest bardzo smaczny. Przygotowuje go na rodzinne uroczystości, ponieważ ładnie się prezentuje na stole.

  • 60 min

Składniki:

  • • 30 dag białego serka śmietankowego naturalnego
    • 3 żółtka
    • 8 łyżek cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (20 szt.)
    • 1 szklanka śmietanki kremówki
    • 6 łyżek likieru amaretto
    • 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady
    • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 5 łyżek startej czekolady do dekoracji

Sernik kawowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody, odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać likier i 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zmiksować.
  • 3. Masę jajeczną dokładnie połączyć z serkiem, ubitą śmietanką i przestudzoną galaretką. Ostatnią łyżeczkę kawy zalać ½ szklanki gorącej wody i wystudzić. Naparem nasączać biszkopty i od razu układać na wąskiej blasze wyłożonej folią spożywczą- jeden obok drugiego. Ułożone biszkopty posypać ½ tabliczki startej czekolady i przykryć ½ warstwą kremu. Na warstwie kremu ponownie rozłożyć nasączone biszkopty, posypać pozostałą startą czekoladą i rozłożyć pozostały krem. Gotowy sernik udekorować starta czekoladą i odstawić do zastygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy