Sernik kawowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody, odstawić do wystygnięcia.
2.Śmietankę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać likier i 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zmiksować.
3.Masę jajeczną dokładnie połączyć z serkiem, ubitą śmietanką i przestudzoną galaretką. Ostatnią łyżeczkę kawy zalać ½ szklanki gorącej wody i wystudzić. Naparem nasączać biszkopty i od razu układać na wąskiej blasze wyłożonej folią spożywczą- jeden obok drugiego. Ułożone biszkopty posypać ½ tabliczki startej czekolady i przykryć ½ warstwą kremu. Na warstwie kremu ponownie rozłożyć nasączone biszkopty, posypać pozostałą startą czekoladą i rozłożyć pozostały krem. Gotowy sernik udekorować starta czekoladą i odstawić do zastygnięcia.
Komentarze