Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Upiekłam sernik o smaku kawowym, z nutą sezamu, którą przełamałam kwaskowym smakiem frużeliny wiśniowej. Sernik wyszedł obłędnie smaczny i pięknie wyglądał.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    100 g herbatników
    2-3 łyżki masła
    50 g chałwy (np. waniliowej)

    Masa serowa:
    300 g chałwy np. waniliowej
    100 ml mocnej kawy* (zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
    100 ml śmietanki kremówki 30%
    1 kg sera w wiaderku
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru pudru
    5 jajek

    Dodatkowo:
    200 g śmietany 18% 1 łyżka cukru pudru
    1 słoiczek frużeliny wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałwę kruszymy i przekładamy do rondelka, dodajemy zaparzoną kawę i kremówkę. Podgrzewamy często mieszając, aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawiamy z ognia, studzimy.
  • 2. Herbatniki kruszymy dodajemy masło,chałwę i mieszamy. Masę równo przekładamy do tortownicy lub blachy o wymiarach 22 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ser przekładamy do większej miski, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy mikserem na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną mieszankę kawowo-chałwową. Masę ostrożnie wylewamy na herbatnikowy Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 C grzanie góra i dół. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.
  • 4. Po danym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Formę z sernikiem ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 120 stopniach C. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. Przed podaniem na wierzch wykładamy frużelinę wiśniową.

Porady

Kofeinową kawę można zastąpić kawą bezkofeinową lub zbożową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

Kasia_S ciężko się od niego oderwać 13 godz.

To może cię zainteresować