Upiekłam sernik o smaku kawowym, z nutą sezamu, którą przełamałam kwaskowym smakiem frużeliny wiśniowej. Sernik wyszedł obłędnie smaczny i pięknie wyglądał.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Spód:
100 g herbatników
2-3 łyżki masła
50 g chałwy (np. waniliowej)
Masa serowa:
300 g chałwy np. waniliowej
100 ml mocnej kawy* (zaparzone 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
100 ml śmietanki kremówki 30%
1 kg sera w wiaderku
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
5 jajek
Sernik kawowo - chałwowy z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chałwę kruszymy i przekładamy do rondelka, dodajemy zaparzoną kawę i kremówkę. Podgrzewamy często mieszając, aż do rozpuszczenia chałwy. Odstawiamy z ognia, studzimy.
2.Herbatniki kruszymy dodajemy masło,chałwę i mieszamy. Masę równo przekładamy do tortownicy lub blachy o wymiarach 22 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Ser przekładamy do większej miski, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy mikserem na niewielkich obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym jajku i chwile miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną mieszankę kawowo-chałwową. Masę ostrożnie wylewamy na herbatnikowy Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 170 C grzanie góra i dół. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.
4.Po danym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i rozsmarowujemy na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Formę z sernikiem ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 120 stopniach C. Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki i tam przechowujemy. Przed podaniem na wierzch wykładamy frużelinę wiśniową.
Porady
Kofeinową kawę można zastąpić kawą bezkofeinową lub zbożową.
Komentarze