Sernik kawowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto,owijamy folia i odkładamy na ok.godzine do lodówki.Schłodzonym ciastem wylepiamy duzą blachę lub dużą tortownicę,uprzednio wylozoną papierem do pieczenia.
ciasto smarujemy pozostałym białkiem.
Do sera dodajemy maslo,miksujemy.Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy do sera.Następnie dodajemy budyn i mąkę ziemniaczana miksujemy.
Banany rozgniatamy widelcem,kropimy sokiem z cytryny,odstawiamy.Białka ubijamy ze szczypta soli,pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru.Smietane ubijamy z 4 łyzkami cukru.
Ubita śmietane oraz bialka łączymy z masa serową,delikatnie mieszając.
Masę dzielimy na pół.Do jednej połowy dodajemy banany i łyżkę mąki ziemniaczanej.Mieszamy wykładamy na ciasto zapiekamy 15-20 minut.
Do drugiej masy dodajemy kawę.
Wykładamy na masę bananową i pieczemy calość ok 40 minut.
Sprawdzamy czy sernik sie upiekł wykałaczką.Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania.
Porady
Polewę na ten sernik zrobiłam z przepisu Joanny55. Gorąco polecam.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/idealna-polewa-do-ciast-4
Komentarze