Przepyszny sernik, którego inspiracja była moja ulubiona wersja kawy - ze śmietanką. Bez spodu, w tym wypadku dla mnie zbędnego. Kremowy, wilgotny, mocno kawowy z delikatną śmietankową polewą. Robiłam go dwa razy, zrobię i trzeci :)
Sernik kawa ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa serowa:
Do miski wyłożyć mielony biały ser, całe jajka, cukier, kawę cappuccino, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz śmietankę w proszku. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitej w kolorze masy. Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 70 minut.
2.Polewa śmietanowa:
Do miski wlać śmietanę, dodać cukier puder i śmietankę w proszku, wymieszać. Wylać na upieczony, gorący sernik, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec jeszcze ok. 12 minut. Ostudzić.
Komentarze