SERNIK KARMEL-KOLA

4 (3 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

sernik na zimno

  • 4 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    75 g masła
    125 g mąki
    2,5 łyżki cukru pudru
    1 małe jajko
    skórka z 1/2 pomarańczy
    szczypta soli
    masa śmietankowa:
    680 g serka mascarpone
    300 ml śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka żelatyny
    1/3 szkl wody
    masa karmelowa:
    200 g gotowej masy kajmakowej
    70 g mascarpone
    75 ml śmietany 30%
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1//3 szkl wody
    warstwa coca-cola:
    2 galaretki o smaku coca-coli
    1,5 szkl. wody
    wierzch:
    200 g masy kajmakowej
    3 łyżki śmietany 30 %
    uprażony popcorn
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno

Sernik karmel-kola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Mąkę, masło, jajko, cukier puder,sól oraz skórkę pomarańczową przekładamy do miski, zagniatamy ciasto, które odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia posypanymi mąką. Z ciasta usuwamy jedną warstwę papieru i przekładamy do formy.
    Pieczemy przez 15-17 minut w 180 stopniach ( czas zależny od grubości ciasta).
    masa karmelowa:
    Miksujemy serek mascarpone,śmietanę oraz masę kajmakową. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie studzimy i łączymy z masą kajmakową. Masę wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą - ułatwi to później wyjecie masy z foremki, wystarczy odwrócić ją do góry dnem i zdjąć folię.
    Formę z masą odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.
    warstwa coca-cola:
    Galaretki o smaku coca-coli rozrabiamy w gorącej wodzie, przelewamy do foremki o takiej samej wielkości jak ta w której robiliśmy masę kajmakową (można też jak w poprzednim przypadku wyłożyć ją folią), odstawiamy do stężenia.
    masa śmietankowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
    Ubijamy serek mascarpone, dodajemy ekstrakt waniliowy, ubitą śmietanę, a na końcu łączymy z ostudzoną żelatyną. Masę dzielimy na trzy części.
    Złożenie:
    Na ostudzony spód nakładamy jedną część masy śmietankowej, na nią nakładamy warstwę galaretki coca-cola, następnie kolejną warstwę śmietankową, potem masę karmelową i ostatnią część masy śmietankowej. Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
    wierzch:
    Masę kajmakową podgrzewamy z odrobiną śmietanki, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Studzimy. Polewamy wierzch ciasta. Dodajemy popcorn.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z solonym karmelem

4.46 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik solony karmel

anamarisworld Sernik solony karmel 2 godz.

To może cię zainteresować