Sernik kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę cukru, 250 g margaryny, 1/2 szklanki wody oraz 3 łyżki kakao dodać do garnka i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
2.2 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać.
3.Mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. 2 białka ubić na sztywną masę. Mąkę i pianę dodać do masy. Dokładnie połączyć.
4.Blachę 35X28 wysmarować masłem i posypać mąką. Wlać masę.
5.Pozostałą margarynę utrzeć z 14 łyżkami cukru. 4 jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy. 4 białka ubić na sztywną pianę. Pianę i zmielony ser dodać do masy. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kaszy manny. Wymieszać.
Wyłożyć na masę kakaową. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni.
Komentarze