Sernik kajmakowy z niby"kulkami mocy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kulki-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę,orzechy i zmiksować. Zagnieść i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kokosie.
2.Kulki ułożyć równomiernie na blaszkę 30x40, wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki wyszły ciut za duże, można składniki proporcjonalnie zmniejszyć.
3.masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem i miękką masą Kajmakową. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy serowej. Ponownie zmiksować i równomiernie rozłożyć między kulki i wyrównać.
4.Piec ok. 70 min. w 175 *C. Jak za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
5.polewa- Składniki rozpuścić nad parą. Trochę przestudzić i posmarować górę przestygniętego sernika. Kroić jak sernik dobrze stężeje.
Komentarze