Sernik kajmakowy na kruchym cieście z ciasteczkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, przynajmniej tak jest u mnie. Sernik zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia, pomimo tego, że często go piekę w tym dniu smakuje wyjątkowo. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy sernik, sernik na kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 żółtka
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła lub margaryny

    Na masę serową:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    20 dag masy krówkowej kajmak
    1 niepełna szklanka cukru

    Dodatkowo:
    20 dag masy krówkowej kajmak
    80 g orzechów laskowych prażonych
    1 łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ciasteczka maślane Kajmak

Sernik kajmakowy na kruchym cieście z ciasteczkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z żółtkami i cukrami na puszystość, dodajemy budynie w proszku, masę krówkową i ser, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową.
  • 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na cieście.
  • 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 5. Ciasteczka: Odłożone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy świąteczne ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Dekoracja: Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową, kroimy, dekorujemy posiekanymi orzechami i ciasteczkami.
  • Dekoracja. 7. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kajmakowy sernik na kruchym spodzie

viki2903 Kajmakowy sernik na kruchym spodzie. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować