Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo wilgotny sernik o delikatnej słodko-słonej nutce

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    - 200g ciastek pełnoziarnistych
    - 100g masła.
    Masa serowa:
    - 1kg sera z wiaderka
    - 250g masy kajmakowej
    - 0,5szkl cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 50g masła
    - 3 jajka
    - 2 łyżki mąki pszennej.
    Polewa:
    - 150g masy kajmakowej
    - 3 łyżki mleka
    - orzeszki ziemne lub płatki migdałowe

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód - ciastka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Wyłożyć nimi blachę i odłożyć do lodówki.
    Masa - masło utrzećz cukrami. Dodać masę kajmakową i ucierać. Dodawać po jednym jajku. Ciągle miksować, dodać mąkę i po łyżce sera. Jak składniki ładnie się połączą przełożyć na blachę z ciastkami i wstawićdo nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 50min. Po upieczeniu uchylić delikatnie drzwiczki i zostawićtam sernik na pół godziny.
    Polewa- do rondelka przełożyć masę kajmakową i mleko, podgrzewać aż się rozpuści. Wylać na przestudzony sernik i posypać orzeszkami lub podsmażonymi płatkami migdałowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy