Sernik kajmakowy

0 (0 ocen)

Delikatny, mazisty sernik z masą kajmakową, która nadaje pyszny smak wypiekowi. Na wierzchu warstwa orzechów włoskich w karmelu.

Składniki:



  • SPÓD:
    200g kruchych ciasteczek czekoladowych
    50g orzechów włoskich
    50g masła
    szczypta cynamonu
    SERNIK:
    1 kg twarogu
    5 jajek
    1/3 szklanki cukru
    400g masy kajmakowej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    100g śmietanki 30%
    WARSTWA ORZECHOWA:
    25g masła
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietanki 30%
    100g orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-293naf1 1. Kruche ciasteczka rozdrobnić do uzyskania struktury piasku, a orzechy zmielić. Połączyć wszystko z miękkim masłem. Wylepić dno tortownicy o śr 25 cm.
  • image-0kt53fo 2. Twaróg na sernik dokładnie zmielić (użyłam tego z wiaderka) i połączyć z cukrem, a następnie z jajkami. Masę kajmakową rozetrzeć i dodawać dodawać do masy sernikowej. Wlać śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie połączyć, ale nie miksować długo. Przelać do tortownicy ze spodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 1 godz.
  • image-120iqt3 3. Orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić z cukrem i dodać śmietankę. Podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać. Ciepłe orzechy wykładać na wystudzony sernik, lekko dociskając do powierzchni. Wystudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować