Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasteczka rozdrobnić do uzyskania struktury piasku, a orzechy zmielić. Połączyć wszystko z miękkim masłem. Wylepić dno tortownicy o śr 25 cm.
2.Twaróg na sernik dokładnie zmielić (użyłam tego z wiaderka) i połączyć z cukrem, a następnie z jajkami. Masę kajmakową rozetrzeć i dodawać dodawać do masy sernikowej. Wlać śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie połączyć, ale nie miksować długo. Przelać do tortownicy ze spodem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 1 godz.
3.Orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Masło rozpuścić z cukrem i dodać śmietankę. Podgrzewać, aż lekko zbrązowieje. Wsypać orzechy i dokładnie wymieszać. Ciepłe orzechy wykładać na wystudzony sernik, lekko dociskając do powierzchni. Wystudzić. Smacznego!
Komentarze