sernik jogutrowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z reguły nie przepadam za pieczonymi sernikami, ale ten niesamowicie przypadł do gustu nawet mi.

  • 45 min

Składniki:

  • Spód: 2 opakowania herbatników Beti
    80g stopionego masła

    Masa: 500ml jogurtu typu greckiego Tolonis
    4jajka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki mąki
    cytryna
    szczypta soli

Sernik jogutrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka rozdrabniamy i łączymy z roztopionym masłem. Masą
    wykładamy spód tortownicy, dociskamy i wstawiamy na około 30 min. do
    lodówki.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera, dodajemy mąkę, jogurt
    oraz sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę. Białka
    ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą jogurtową.
    Następnie wszystko przelewamy na przygotowany spód i wstawiamy na około
    90 mi do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy