Sernik jogurtowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Prosty i smaczny sernik jogurtowy, w połączeniu z czekoladą jest przepyszny. W lecie bardzo często robię serniki na zimno.

Składniki:

  • SPÓD:
    herbatniki - 150 g
    masło - 70 g
    tarte orzechy włoskie - 40 g
    tłuszcz do formy
    MASA JOGURTOWA:
    jogurt grecki - 200 gr
    śmietana 36%- 600 g
    żelatyna - 20 g
    cukier puder - 4 łyżki szczube
    czekolada gorzka - 50 g
    woda gotowana - 1/3 szkl
    MUS TRUSKAWKOWY:
    truskawki mrożone - 250 g
    galaretka truskawkowa - 1 opak
    woda gotowana - 1 szkl
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik jogurtowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:

    Ciastka pokruszyć do miski, dodać tarte orzechy włoskie i roztopione masło, dokładnie wymieszać.
  • 2. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 22 cm, wyłożyć ciastka, dobrze docisnąć.
  • 3. MASA JOGURTOWA:

    Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • 4. Następnie dodawać po łyżce jogurtu greckiego dalej ubijać.
  • 5. Do 1/3 szklanki gorącej wody wsyp żelatynę.
  • 6. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia, wlej do masy jogurtowej, zmiksuj.
  • 7. Podziel masę na 2 części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzoną, dokładnie wymieszaj.
  • 8. Na ciastka wylej masę białą, odstaw do stężenia i wylej masę czekoladową.
  • 9. MUS TRUSKAWKOWY:

    Truskawki rozmrożone zmiksuj.
  • 10. Galaretkę rozmieszaj w gotowanej wodzie, ostudź , wymieszaj z truskawkami.
  • 11. Tężejący mus wyłóż na wierzch ciasta. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jogurt Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować