Sernik jogurtowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Stopniowo dodawaj cukier a następnie żółtka. Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i połącz masą. Na końcu wlej olej, wymieszaj. Ciasto przelej do blachy o wym.25/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok.20 minut w 180 st., ostudź.
2.Masa jogurtowa: jogurt zmiksuj z serkiem i cukrem pudrem. Dodaj przygotowaną według przepisu na op. żelatynę. Masę wylej na ostudzony biszkopt.
3.Galaretki przygotuj wg przepisu na op., odstaw do stężenia. Czereśnie umyj, pozbaw szypułek i pestek. Połowę powtykaj w masę jogurtową, a pozostałe rozłóż na masie. Wierzch zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki na min.3 godz.a najlepiej na całą noc. Wierzch sernika można udekorować rozetkami z masy jogurtowej i udekorować owocami. Smacznego!
Komentarze