Sernik jogurtowy w kulkach czekoladowych

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik z jogurtów greckich w kulkach czekoladowych. Inny sernik, nie z sera, bardzo delikatny i wilgotny i dużo tańszy niż typowy sernik. Mniej kaloryczny.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: góra -12x 24 cm, dół -10x22 cm
    Składniki:
    Tłuszcz do formy
    Folia spożywcza
    2 jogurty greckie – 2x400 g
    4 duże jajka
    Szczypta soli
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 budynie o smaku waniliowym
    1 cukier waniliowy
    30 dag kulek czekoladowych(mini ciasteczka oblane czekoladą)
    2 duże łyżki rodzynek
    2 łyżki startej białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik jogurtowy w kulkach czekoladowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, dodać sól oraz cukier – ubić na puszystą, biała masę. Do masy dodać cukier waniliowy, budynie oraz jogurty – bardzo delikatnie mieszać do połączenia się składników. Formę natłuścić, wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć dno foremki kulkami czekoladowymi, wysypać rodzynki, wylać masę jogurtową, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec w temp. 175 stopni około 60 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić w uchylonym piekarnik. Po wyjęciu wierzch posypać kulkami czekoladowymi. Przyłożyć folię spożywczą, odwrócić ciasto. Wystudzić. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady, udekorować kulkami i rodzynkami. Ciasto schłodzić.

Porady

1. do masy serowej można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować