2 gęste jogurty naturalne z dobrym składem(po około 330g każdy)
2 desery De Luxe Creme au Chocolat
4 jajka
1 szklanka cukru(lub innego sypkiego słodzidła, którego używamy-ksylitol,erytrol, itp.)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku
0,5 szklanki oleju
100g herbatników
Sernik jogurtowy o smaku czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ustawić opcję pieczenia z termoobiegiem lub samo pieczenie góra-dół.
Żółtka oddzielić od białek, wsypać 0,5 szklanki cukru i utrzeć(z żółtkami) na puszystą masę. Następnie dodać jogurty naturalne i desery czekoladowe, wlać olej i wsypać budynie, całość bardzo dokładnie wymieszać mikserem lub robotem na wolnych obrotach.
Z białek ubić sztywną pianę, dosypać pozostałe pół szklanki cukru, przełożyć do przygotowanej masy jogurtowej i bardzo delikatnie połączyć.
Boki i spód tortownicy wyłożyć herbatnikami . Wylać masę.
Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę(kontrolując aby góra się zbyt mocno nie przypiekła).
Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia w uchylonym lekko piekarniku, całość udekorować według własnego pomysłu( polewą czekoladową, cukrem pudrem wymieszanym z kakao, itp.).
Porady
Ze względu na różne piekarniki należy kontrolować wypieczenie ciasta
Komentarze