Sernik jogurtowy na kruchym spodzie z karmelizowanymi gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik z jogurtów greckich jest lekki jak puch. Spód z kruchego ciasta w bardzo cienkiej odsłonie dla wielbicieli tego co " w środku". Wisienkę na torcie tym razem stanowią pachnące skarmelizowane gruszki na czekoladowym ganachê.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa "serowa":
    500ml jogurtu greckiego
    50 ml oleju rzepakowego
    100 ml mleka kokosowego
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru

    Ciasto kruche:
    100 gram mąki pszennej
    50 gram cukru pudru
    50 gram masła-koniecznie zimne
    łyżeczka kwaśnej śmietany
    szczypta soli
    1 żółtko

    Karmelizowane gruszki:
    3 gruszki ( użyłam konferecji)
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru trzcinowego
    łyżka masła
    łyżeczka soku z cytryny

    Ganashê:
    100 gram czekolady mlecznej
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tarty

Sernik jogurtowy na kruchym spodzie z karmelizowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy spód 1. Ciasto kruche
    Ciasto przygotowujemy w formie do tarty
    26 cm.
    Zagniatamy składniki na ciasto - im krócej tym będzie bardziej kruche. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Kolejno rozwałkowujemy ciasto pomiędzy warstwami folii spożywczej. To ułatwi przeniesienie go do formy. Nakłuwamy ciasto na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok.7 minut.
  • 2. 2"Serowa masa" - składniki powinny być w temperaturze pokojowej
    Składniki na masę serową mieszamy rózgą kuchenną i wlewamy na podpieczony spód. Pieczemy ok.30 minut w temp. 190stopni. Zostawiamy w otwartym piekarniku ok. 20 minut.
  • Karmelizowane gruszki 3. Karmelizowane gruszki
    Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy biały cukier. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki i sok z cytryny. Posypujemy cukrem trzcinowym. Karmelizujemy na patelni ok. 20 minut aż powstanie gęsty, złoty sos.
  • Sos czekoladowy na serniku 4. Czekoladowy ganachê
    Ten sos czekoladowy przygotowujemy w kąpieli wodnej. W misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Wlewamy do niej 4 łyżki mleka i 100 gram czekolady. Zostawiamy aż czekolada zupełnie zmięknie, po czym energicznie mieszamy np. rózgą kuchenną. Sosem polewamy sernik. Zostawiamy do wystygnięcia a na końcu układamy gruszki.

Porady

Czas przygotowania nie zawiera czasu chłodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jogurt grecki Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować