Sernik jeżynowy z pianką

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo lubię serniki w różnych wersjach i często je przygotowuję. Dzisiaj pyszny sernik jeżynowy. Wspaniały, wilgotny, delikatny jak pianka o pięknym kolorze. Smakuje znakomicie, choć jeżyny nie dominują. Jest nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji . Wyszedł genialny :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm
    Spód
    100 g ciastek ( u mnie maślane pełnoziarniste),
    ok. 30-40 g oleju kokosowego płynnego,
    Masa serowa
    500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
    3 jajka,
    1 budyń waniliowy bez cukru,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    ok. 110 g musu z jeżyn ( ok 150g jeżyn przed zmiksowaniem i przetarciem),
    łyżeczka soku z cytryny,
    ok. 100g cukru,
    60 g oleju kokosowego,
    szczypta soli,
    masa śmietanowo -czekoladowa:
    200 ml śmietany 36%,
    50g białej czekolady,
    ½ łyżeczki żelatyny,
    ok. 2 łyżeczki wrzątku,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik jeżynowy z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik jeżynowy z pianką 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym, najpierw dajemy go mniej i stopniowo dodajemy tak i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    Masa serowa:
    Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus np. przy pomocy miksera. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.
    Budyń przesiewamy razem z mąka ziemniaczaną.
    Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cały czas ucierając stopniowo budyń, olej, sos z cytryny i oraz mus jeżynowy. Miksujemy aż masa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję. Na koniec dajemy ser i miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    masa śmietanowo -czekoladowa:
    Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i lekko podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy, studzimy i dobrze schładzamy ( ja wkładam do zamrażarki na około 20-30 min). Schłodzoną masę czekoladowo- śmietanową miksujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu, następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilkę miksujemy do połączenia składników.
    Gotową masę wykładamy na sernik oraz na boki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować