Sernik jeżynowy z pianką

  • wyświetlono: 176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię serniki w różnych wersjach i często je przygotowuję. Dzisiaj pyszny sernik jeżynowy. Wspaniały, wilgotny, delikatny jak pianka o pięknym kolorze. Smakuje znakomicie, choć jeżyny nie dominują. Jest nie zbyt słodki o cudownie kremowej konsystencji . Wyszedł genialny :)

  • 8 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: tortownica 18 cm
Spód
100 g ciastek ( u mnie maślane pełnoziarniste),
ok. 30-40 g oleju kokosowego płynnego,
Masa serowa
500g twarogu mielonego ( może być tez twaróg z wiaderka),
3 jajka,
1 budyń waniliowy bez cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
ok. 110 g musu z jeżyn ( ok 150g jeżyn przed zmiksowaniem i przetarciem),
łyżeczka soku z cytryny,
ok. 100g cukru,
60 g oleju kokosowego,
szczypta soli,
masa śmietanowo -czekoladowa:
200 ml śmietany 36%,
50g białej czekolady,
½ łyżeczki żelatyny,
ok. 2 łyżeczki wrzątku,

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik jeżynowy z pianką

  • Sernik jeżynowy z pianką1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym, najpierw dajemy go mniej i stopniowo dodajemy tak i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    Masa serowa:
    Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus np. przy pomocy miksera. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek.
    Budyń przesiewamy razem z mąka ziemniaczaną.
    Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cały czas ucierając stopniowo budyń, olej, sos z cytryny i oraz mus jeżynowy. Miksujemy aż masa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję. Na koniec dajemy ser i miksujemy tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    masa śmietanowo -czekoladowa:
    Śmietanę wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę i lekko podgrzewamy, cały czas mieszając. W momencie gdy cała czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, zdejmujemy, studzimy i dobrze schładzamy ( ja wkładam do zamrażarki na około 20-30 min). Schłodzoną masę czekoladowo- śmietanową miksujemy do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu, następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i jeszcze przez chwilkę miksujemy do połączenia składników.
    Gotową masę wykładamy na sernik oraz na boki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikświętajeżynyna każda okazjędla łasuchówdla małych i dużychza grosze

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik śmietankowy z pianką

Dodane przez: danusia19671

Sernik śmietankowy z pianką

Pyszny serniczek śmietankowy z...

Wiśniowy sernik z pianką1

Dodane przez: Elisa

Wiśniowy sernik z pianką

Pyszny sernik na niedzielę. Do...

sernik  z pianką

Dodane przez: majka190382

SERNIK Z PIANKĄ

ZAWSZE SIĘ UDAJE, NIGDY NIE OPADA

Sernik z rabarbarem i pianką

Dodane przez: joanna30

Sernik z rabarbarem i pianką

Rabarbar idealnie łączy się w smaku...

SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI

Wszystkie przepisy, które moja...

sernik jeżynowy

Dodane przez: izaa_a

jeżynowy sernik na zimno

bardzo smaczny sernik

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE