Sernik JEŻYK - z bakaliami, karmelem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik inspirowany znanymi ciasteczkami - najeżony bakaliami z karmelem, oblany czekoladą - sama słodycz!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód ciasteczkowy:
    200 g herbatników
    3/4 kostki masła

    masa serowa:
    3 jajka
    1 kg sera w wiaderku president
    3/4 szkl cukru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/4 szkl śmietany 30%
    500 g masy kajmakowej najlepiej Gostyń
    1.5 szklanki bakalii - orzechy włoskie, ziemne, żurawina, rodzynki, owoce kandyzowane

    tabliczka mlecznej czekolady
    1/4 szkl. śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Sernik jeżyk - z bakaliami, karmelem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
    mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
    Wstawiamy do lodówki

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.

    Następnie dodajemy połowę puszki kajmaku i miksujemy.

    Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.

    Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.

    Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

    Resztę kajmaku mieszamy z bakaliami, i wykładamy na ostudzony sernik.

    Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i oblewamy warstwę karmelową. Wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Orzechy Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować