Sernik japoński

5 (189 ocen)

  • 30 min

Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo lekki i delikatny.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g świeżego sera
    3 żółtka
    3 białka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g jogurtu naturalnego
    100 ml śmietany 30%
    70 g cukru
    paczka cukru waniliowego
    10 g mąki pszennej
    10 g skrobi ziemniaczanej
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne by wyjąc je z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.
    Forma powinna zostać wysmarowana masłem, wyłożona jednym kawałkiem papieru do pieczenia i zabezpieczona od spodu podwójnie złożoną folia aluminiową, gdyż będziemy piec sernik w kąpieli wodnej.
  • 2. Ser zaparzamy poprzez podgrzanie go w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę ustawiając moc na 600 W, lub podgrzewając i ubijając go na krem na parze( na garnku z gotującą się wodą) Wymieszać ser z jogurtem i śmietaną. Dodać połowę ilości cukru ( 35 g) starając się wszystko ubić na gładko. Wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, proszek do piecznia i sok z cytryny.
  • 3. Mąkę i skrobię wymieszać i kilkukrotnie przesiać by nabrała puszystości. Przesiewając dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywno pamiętając by w połowie dodać pozostały cukier.
  • 5. Dodajemy pianę w trzech podejściach, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą tak by nie zniszczyć struktury piany.
  • 6. Przelać masę serową do formy, wygładzić wierzch i postukać formą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzy powietrza.
  • 7. Wstawić tortownicę do głębokiej blachy, umieścić w piekarniku i wlać gorącą wodę, w takiej ilości by tortownica była zanurzona na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 Stopni C przez 35-40 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 12-14 minut.
  • 8. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub noc
  • 9. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować