Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo lekki i delikatny.
30 min
Składniki:
200 g świeżego sera
3 żółtka
3 białka
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 30%
70 g cukru
paczka cukru waniliowego
10 g mąki pszennej
10 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Sernik japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne by wyjąc je z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.
Forma powinna zostać wysmarowana masłem, wyłożona jednym kawałkiem papieru do pieczenia i zabezpieczona od spodu podwójnie złożoną folia aluminiową, gdyż będziemy piec sernik w kąpieli wodnej.
2.Ser zaparzamy poprzez podgrzanie go w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę ustawiając moc na 600 W, lub podgrzewając i ubijając go na krem na parze( na garnku z gotującą się wodą) Wymieszać ser z jogurtem i śmietaną. Dodać połowę ilości cukru ( 35 g) starając się wszystko ubić na gładko. Wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, proszek do piecznia i sok z cytryny.
3.Mąkę i skrobię wymieszać i kilkukrotnie przesiać by nabrała puszystości. Przesiewając dodać do masy. Dokładnie wymieszać.
4.Białka ubić na sztywno pamiętając by w połowie dodać pozostały cukier.
5.Dodajemy pianę w trzech podejściach, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą tak by nie zniszczyć struktury piany.
6.Przelać masę serową do formy, wygładzić wierzch i postukać formą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzy powietrza.
7.Wstawić tortownicę do głębokiej blachy, umieścić w piekarniku i wlać gorącą wodę, w takiej ilości by tortownica była zanurzona na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 Stopni C przez 35-40 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 12-14 minut.
8.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub noc
Komentarze