Sernik jagodowy z waniliową warstwą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Puszysty sernik na zimno z dużą ilością jagód, pyszną warstwą waniliową na bazie jogurtu z pokruszoną laska wanilii

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód sernika

    200g herbatników kokosowych
    80g masła


    Masa serowa

    500g serka mascarpone
    1/2l śmietany 36%
    350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laska wanilii
    2 galaretki jagodowe
    4 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek cukru
    1 szkl cukru pudru
    3 szkl jagód leśnych


    Warstwa waniliowa

    1 szkl śmietany 36%
    350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laską wanilii
    4 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru
    borówka amerykańska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik jagodowy z waniliową warstwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie spodu

    Ciasta zmiksować blenderem, masło rozpuścić, wystudzić, dodać do ciastek, wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównać, odstawić
  • 2. Wykonanie masy serowej

    Galaretki zmieszać z cukrem kryształem i żelatyną, rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić.
    Do sera dodać jogurt, cukier puder, 2 szkl zmiksowanych jagód, wszystko zmiksować, miksując wlać wystudzona galaretką, dodać szklankę jagód w całości, jeśli masa jest płynna odstawić do lekkiego stężenia, śmietanę ubić, delikatnie połączyć z masą serową, całość wylać na ciasteczkowy spód.
  • 3. Wykonanie warstwy waniliowej

    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, jogurt zmiksować z cukrem pudrem, miksując wlać przestudzoną żelatynę, śmietanę ubić, połączyć z jogurtem, wylać na masę jagodową, rozsypać borówki, schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować