Spód i boki:
20 dag herbatników bez czekolady
10 dag margaryny
2 łyżki bułki tartej
łyżka margaryny do wysmarowania blachy
Masa serowa:
40 g margaryny
25 dag sera marcepone
0,5 kg twarogu na sernik z wiaderka
15 dag jagód (im więcej tym ciasto będzie mocniej fioletowe )
1 i 1/3 szklanka cukru kryształu
3 żółtka
1 budyń ( owoce leśne)
Masa śmietankowa:
1 i 1/2 szklanki kremówki 30%
łyżeczka cukru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance wrzątku
Rafaello:
10 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
15 dag wiórków kokosowych
10 dag herbatników bez czekolady
Sernik jagodowy z rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód i boki:
Rozdrabniamy herbatniki ( np. za pomocą młotka) i wrzucamy do miski. Dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy. Blachę smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą. Masą z herbatnikami wyścielamy dno i boki formy mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
2.Masa serowa:
Jagody miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser marcepone, twaróg z wiaderka ( może być zmielony ser półtłusty ), margarynę i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy zmiksowane jagody i mieszamy. Masę wlewamy do formy z herbatnikami i wstawiamy do piekarnika na 50 min w temperaturze ok. 175 C. Po 50 minutach wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystygnięcia.
3.Masa śmietankowa:
Kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną i ostygniętą żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki.
4.Rafaello:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i 10 dag wiórków kokosowych. Mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozdrabniamy herbatniki i dodajemy do masy. Mieszamy i formujemy małe kuleczki które obtaczamy w pozostałym kokosie. Kulki układamy na masie śmietankowej i ciasto wkładamy z powrotem do lodówki.
Porady
Zamiast budyniu o smaku owoców leśnych można użyć wiśniowego lub truskawkowego.
Zamiast jagód można zmiksować inne sezonowe owoce np. truskawki, borówki, maliny.
Komentarze