sernik jagodowy z rafaello

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszny sernik, który zachwyci każdego

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód i boki:
    20 dag herbatników bez czekolady
    10 dag margaryny
    2 łyżki bułki tartej
    łyżka margaryny do wysmarowania blachy

    Masa serowa:
    40 g margaryny
    25 dag sera marcepone
    0,5 kg twarogu na sernik z wiaderka
    15 dag jagód (im więcej tym ciasto będzie mocniej fioletowe )
    1 i 1/3 szklanka cukru kryształu
    3 żółtka
    1 budyń ( owoce leśne)

    Masa śmietankowa:
    1 i 1/2 szklanki kremówki 30%
    łyżeczka cukru
    1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklance wrzątku

    Rafaello:

    10 dag margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    15 dag wiórków kokosowych
    10 dag herbatników bez czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jagodowy z rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód i boki:
    Rozdrabniamy herbatniki ( np. za pomocą młotka) i wrzucamy do miski. Dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy. Blachę smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą. Masą z herbatnikami wyścielamy dno i boki formy mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
  • Wlewamy masę jagodowo-serową do formy. 2. Masa serowa:
    Jagody miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser marcepone, twaróg z wiaderka ( może być zmielony ser półtłusty ), margarynę i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy zmiksowane jagody i mieszamy. Masę wlewamy do formy z herbatnikami i wstawiamy do piekarnika na 50 min w temperaturze ok. 175 C. Po 50 minutach wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystygnięcia.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Kremówkę ubijamy z cukrem. Dodajemy rozpuszczoną i ostygniętą żelatynę. Masę wylewamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki.
  • Robimy małe kuleczki rafaello. 4. Rafaello:
    Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i 10 dag wiórków kokosowych. Mieszamy i wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozdrabniamy herbatniki i dodajemy do masy. Mieszamy i formujemy małe kuleczki które obtaczamy w pozostałym kokosie. Kulki układamy na masie śmietankowej i ciasto wkładamy z powrotem do lodówki.

Porady

Zamiast budyniu o smaku owoców leśnych można użyć wiśniowego lub truskawkowego. Zamiast jagód można zmiksować inne sezonowe owoce np. truskawki, borówki, maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować