Sernik jagodowy z cukierkami

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam białe michałki, dlatego postanowiłam dodać je do serniczka. Wyszedł pyszny.

Składniki:

  • Spód:
    220g herbatników
    100g masła

    Sernik:
    1kg sera z wiadereczka
    1 1/3 szkl jagód (u mnie mrożone)
    6 łyżeczek żelatyny
    2/3 szkl cukru pudru
    1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią i nutką kardamonu
    10 białych michałków

    Dekoracja:
    3 michałki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Michałki Herbaty Ser

Sernik jagodowy z cukierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze lub włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem.
    Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Wyłożyć na dno tortownicy (21cm). Docisnąć i odstawić do lodówki.
  • Sernik jagodowy z michałkami 2. Żelatynę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody. Odstawić aby napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Przestudzić. Jagody zmiksować blenderem. Jeśli są mrożone to wcześniej lekko rozmrozić. Do miski przełożyć ser, cukier, zmiksowane jagody (2 łyżki musu zostawić do dekoracji), całość zmiksować. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować. Do masy serowej wsypać posiekane michałki i wymieszać. Wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do stężenia.
  • 3. Pozostawiony mus z jagód posłodzić cukrem pudrem. Sernik posypać drobno posiekanymi michałkami i polać musem jagodowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jagody Sery Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować