Sernik jagodowy z kokosowymi kuleczkami

0 (0 ocen)

Zaskoczy każdego!

Składniki:

  • Ciasto:

    1.5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 margaryny zimnej
    żółtko


    Kulki kokosowe:

    250g twarogu
    jajko
    50g cukru
    50g wiórków kokosowych
    3 łyżki mąki ziemniaczanej


    Masa serowa:

    750g sera- zmielonego
    około 1/2- 2/3 szklanki cukru pudru (ja na początku dałam 1/2 szklanki a potem dodawałam do smaku)
    1/3 kostki masła miękkiego
    4 jajka- oddzielnie żółtka i białka
    1/2 opakowania proszku budyniowego, tak ze 2 czubate łyżki (jeśli masa będzie za rzadka wtedy lepiej go dodać z łyżeczkę więcej, chociaż nie sądzę by była taka konieczność)
    jagody- u mnie 1/3 słoiczka odsączonych jagód w cukrze, dlatego nie sypałam całego cukru na raz a dosładzałam w trakcie. Można dać świeże jagody. Ilość według uznania.


    Dekoracja:

    350ml kremówki (śmietana 30-36%)
    odrobina cukru pudru do smaku
    jagody na wierzch lub ciut dżemu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jagodowy z kokosowymi kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto należy szybko ze sobą połączyć, zagnieść w rękach, uformować kulę i schłodzić w lodówce (około 2 godzin).
    Ważne, by nie wyrabiać go zbyt długo. Wtedy będzie twarde po upieczeniu. Zasada jest taka, że im krócej tym lepiej.

    Okrągłą formę o średnicy 24cm smarujemy odrobiną masła, posypujemy mąką i wykładamy do niej ciasto.
    Proponuje nie kłaść go całego, żeby nie było zbyt grube. Na stolnicy/ blacie wałkujemy go dosyć cienko i przenosimy do formy. Nakłuwamy wielokrotnie widelcem. (!) To ważne, wtedy w czasie pieczenia nie uniesie się nam do góry.
    Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190st.
  • 2. Kulki kokosowe: Wrzucamy wszystko do miseczki i zagniatamy ze sobą, by dokładnie się połączyły. Z masy formujemy małe kuleczki. Wkładamy do lodówki.
  • 3. Jagody odsączamy (jeśli mamy te słoikowe) i mielimy blenderem.

    Piekarnik ustawiamy na 175st.

    Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami, aż powstanie gładka, jasna masa.
    Dodajemy po łyżce zmielony ser, cały czas miksując.
    Następnie wsypujemy budyń i dodajemy jagody.
    Teraz możemy spróbować masy i ewentualnie dodać więcej cukru.
    W osobnej misce lub garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
    Delikatnie łączymy je z masą serową.

    Na podpieczonym spodzie układamy kuleczki kokosowe tak, by nie stykały się ze sobą. Wylewamy ostrożnie masę serową. Wkładamy do piekarnika na ok 45-55minut (trzeba doglądać przez szybkę czy się nie spieka). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy drzwiczki, zostawiając w środku sernik. Dzięki temu nie dozna szoku temperatur i nie opadnie na dół. Gdy wystygnie możemy go wyjąć z piekarnika i wysunąć z formy.

  • 4. Gdy sernik jest już schłodzony, ubijamy mocno śmietanę, dodając pod koniec cukier puder. Wykładamy ją na sernik.
    Dekorujemy wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować