Sernik jagodowy z jogurtu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam jogurt pod każdą postacią. Dziś przedstawiam sernik na zimno z owocami i oczywiście....z jogurtem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wykonanie 15 minut + kilka godzina na stężenie
    Składniki:

    500ml gęstego jogurtu (w stylu greckim)
    400ml śmietanki kremówki 30%
    1,5 szklanki musu z jagód lub innych owoców np.truskawki, maliny
    1 szklanka cukru ulubionego cukru (np. trzcinowy, z agawy)
    6-7 łyżeczek żelatyny

    Na wierzch:

    1 naturalna galaretka truskawkowa

    sezonowe owoce do ozdoby (mogą być owoce mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik jagodowy z jogurtu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik na zimno 1. Jogurt, śmietankę i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie gotuj mikstury! Następnie wyłącz palnik, rozpuść dokładnie żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie wlej ją do mieszanki.

    Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie dodaj mus z jagód. Całość możesz jeszcze zmiksować ręcznym blenderem, ale niezbyt długo, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza.

    Całość przelej do szczelnej, okrągłej foremki przelanej chłodną wodą, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje rozrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie zupełnie chłodna wylej ją delikatnie na wierzch sernika i ozdób owocami. Jeśli używasz owoców mrożonych nie rozmrażaj ich, tylko wrzuć do galaretki zupełnie zimne – wtedy galaretka bardzo szybko stężeje. Całość ponownie wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować