Uwielbiam jogurt pod każdą postacią. Dziś przedstawiam sernik na zimno z owocami i oczywiście....z jogurtem
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Wykonanie 15 minut + kilka godzina na stężenie
Składniki:
500ml gęstego jogurtu (w stylu greckim)
400ml śmietanki kremówki 30%
1,5 szklanki musu z jagód lub innych owoców np.truskawki, maliny
1 szklanka cukru ulubionego cukru (np. trzcinowy, z agawy)
6-7 łyżeczek żelatyny
Sernik jagodowy z jogurtu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt, śmietankę i cukier umieść w garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie gotuj mikstury! Następnie wyłącz palnik, rozpuść dokładnie żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie wlej ją do mieszanki.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką, a następnie dodaj mus z jagód. Całość możesz jeszcze zmiksować ręcznym blenderem, ale niezbyt długo, aby na powierzchni nie pojawiły się pęcherzyki powietrza.
Całość przelej do szczelnej, okrągłej foremki przelanej chłodną wodą, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje rozrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy przestygnie i będzie zupełnie chłodna wylej ją delikatnie na wierzch sernika i ozdób owocami. Jeśli używasz owoców mrożonych nie rozmrażaj ich, tylko wrzuć do galaretki zupełnie zimne – wtedy galaretka bardzo szybko stężeje. Całość ponownie wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.
Komentarze