Sernik jagodowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny, pysznie kremowy, jagodowy sernik bez pieczenia na kruchym spodzie. Najlepszy jaki do tej pory jadłam! Smakował nie tylko mnie, ale całej mojej rodzinie :)

  • 40 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g herbatników lub ciastek digestive
    50 g masła

    Warstwa jagodowa:
    125ml wody
    30g żelatyny
    250g śmietanki kremówki 30%
    500g sera twarogowego do serników
    200g cukru
    500g jagód

    Warstwa śmietanowa:
    200g śmietany kremówki 30%
    łyżeczka cukru pudru
    świeże borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik jagodowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik jagodowy na zimno2 1. Spód: Ciastka rozkruszyć drobno (albo zmiksować w blenderze), dodać stopione masło i wymieszać dokładnie. Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy.
  • 2. Warstwa jagodowa: Żelatynę zalać wodą, pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzać mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła. Ubić kremówkę na sztywno. Osobno zmiksować jagody, dodać ser, cukier i mieszać aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlać ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodawać ubitą śmietanę.
  • 3. Wyłożyć jagodową masę na zimny ciasteczkowy spód, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
  • 4. Wyłożyć sernik na talerz lub paterę. Ubić śmietanę kremówkę z pudrem i wyłożyć na sernik. Udekorować każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować