Sernik jagodowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm.
Jeśli używamy formy metalowej wykładamy dno papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem przez na jasną, puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Dodajemy wodę oraz olej, a następnie już tylko przy pomocy łyżki przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, studzimy. Biszkopt możemy przygotować sobie sporo wcześniej, np. wieczorem.
Żelatynę bardzo dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. Ma wyglądać jak prawie bezbarwny kisiel.
W tym czasie możemy przygotować galaretkę. W zależności od producenta i ilości wody której mamy użyć zmniejszamy jej ilość o około 20%. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Jagody i jeżyny miksujemy z łyżką cukru pudru blenderem na gładki mus. Ser, pozostały cukier oraz mleko kondensowane umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i cały czas miksując wlewamy ją do sera.
Masę serową dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane jagody i wylewamy ją na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.
W garnuszku podgrzewamy kremówkę (śmietanka ma być gorąca, ale nie powinna się zagotować), a następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy łyżką do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści. Ciepłą dodajemy do pozostałego sera i wylewamy ją na schłodzone ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki.
Sprawdzamy naszą galaretkę – powinna zacząć tężeć. Wyjmujemy sernik jagodowy na zimno, na wierzch układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, a potem zajadamy ze smakiem.
Porady
Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm. Najlepiej użyć wysokiej formy.
Komentarze