Sernik jagodowy na zimno

  • wyświetlono: 257 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Prosty, warstwowy sernik na zimno z jagodami.

  • 240min

Składniki

3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg twarogu sernikowego – np. President lub Pilos z Lidla
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 ml kremówki
300 g jagód + garść do dekoracji (dodałam także garstkę jeżyn)
2 tabliczki białej czekolady
1/2 szklanki wrzątku
3 łyżki żelatyny
3 pełne łyżki cukru pudru
2 galaretki jagodowe

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik jagodowy na zimno

  • 1. Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm.

    Jeśli używamy formy metalowej wykładamy dno papierem do pieczenia.

    Jajka ubijamy z cukrem przez na jasną, puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Dodajemy wodę oraz olej, a następnie już tylko przy pomocy łyżki przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, studzimy. Biszkopt możemy przygotować sobie sporo wcześniej, np. wieczorem.

    Żelatynę bardzo dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. Ma wyglądać jak prawie bezbarwny kisiel.

    W tym czasie możemy przygotować galaretkę. W zależności od producenta i ilości wody której mamy użyć zmniejszamy jej ilość o około 20%. Pozostawiamy do wystygnięcia.

    Jagody i jeżyny miksujemy z łyżką cukru pudru blenderem na gładki mus. Ser, pozostały cukier oraz mleko kondensowane umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i cały czas miksując wlewamy ją do sera.

    Masę serową dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane jagody i wylewamy ją na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

    W garnuszku podgrzewamy kremówkę (śmietanka ma być gorąca, ale nie powinna się zagotować), a następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy łyżką do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści. Ciepłą dodajemy do pozostałego sera i wylewamy ją na schłodzone ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki.

    Sprawdzamy naszą galaretkę – powinna zacząć tężeć. Wyjmujemy sernik jagodowy na zimno, na wierzch układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, a potem zajadamy ze smakiem.

Porady

Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm. Najlepiej użyć wysokiej formy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakisernik na zimno

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik jagodowy.

Dodane przez: PolskaGotuje

Jagodowy sernik na zimno na serkach homogenizowanych.

Sezonowy sernik na zimno. Na spodzie,...

jagodowy sernik

Dodane przez: elka72

Jagodowy sernik na zimno

Wyśmienicie delikatny, jagodowy...

image-0rb90us

Dodane przez: Magster

JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ

Pyszne połączenie jagód z pianką...

Sernik jagodowy na zimno

Dodane przez: ilka_86

Sernik jagodowy na zimno

Delikatny, pysznie kremowy, jagodowy...

Jagodowe serniczki na zimno light

Dodane przez: aleksandra.główka

Jagodowe serniczki na zimno light

Małe co nie co, dla osób, które...

jagodowy sernik

Dodane przez: deptusia

jagodowy sernik na zimno

wersja sennika dla prawdziwych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE