Sernik jagodowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Prosty, warstwowy sernik na zimno z jagodami.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki zimnej wody
    2 łyżki oleju
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg twarogu sernikowego – np. President lub Pilos z Lidla
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
    100 ml kremówki
    300 g jagód + garść do dekoracji (dodałam także garstkę jeżyn)
    2 tabliczki białej czekolady
    1/2 szklanki wrzątku
    3 łyżki żelatyny
    3 pełne łyżki cukru pudru
    2 galaretki jagodowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik jagodowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm.

    Jeśli używamy formy metalowej wykładamy dno papierem do pieczenia.

    Jajka ubijamy z cukrem przez na jasną, puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Dodajemy wodę oraz olej, a następnie już tylko przy pomocy łyżki przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, studzimy. Biszkopt możemy przygotować sobie sporo wcześniej, np. wieczorem.

    Żelatynę bardzo dokładnie rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. Ma wyglądać jak prawie bezbarwny kisiel.

    W tym czasie możemy przygotować galaretkę. W zależności od producenta i ilości wody której mamy użyć zmniejszamy jej ilość o około 20%. Pozostawiamy do wystygnięcia.

    Jagody i jeżyny miksujemy z łyżką cukru pudru blenderem na gładki mus. Ser, pozostały cukier oraz mleko kondensowane umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i cały czas miksując wlewamy ją do sera.

    Masę serową dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane jagody i wylewamy ją na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki.

    W garnuszku podgrzewamy kremówkę (śmietanka ma być gorąca, ale nie powinna się zagotować), a następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Mieszamy łyżką do chwili aż czekolada dokładnie się rozpuści. Ciepłą dodajemy do pozostałego sera i wylewamy ją na schłodzone ciasto. Ponownie wstawiamy do lodówki.

    Sprawdzamy naszą galaretkę – powinna zacząć tężeć. Wyjmujemy sernik jagodowy na zimno, na wierzch układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, a potem zajadamy ze smakiem.

Porady

Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm. Najlepiej użyć wysokiej formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować