Pyszny, lekki i delikatny serniczek. W dodatku bez pieczenia, po za oczekiwaniem na galaretki i stężeniem przygotowuje się go bardzo szybko. Polecam na upalne dni.
30 min
Składniki:
Masa serowa:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka o smaku owoców leśnych
200 ml jagód kamczackich lub borówek
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
15 dag okrągłych biszkoptów
1 galaretka o smaku owoców leśnych
Sernik jagodowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, następnie odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.
2.Dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową. Następnie na dno układamy warstwę biszkoptów, biszkoptami wykładamy również boki tortownicy.
3.Śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno, dodajemy serek i zmiksowane jagody, miksujemy na puszystą masę ( ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku ), na koniec dodajemy galaretkę i miksujemy żeby nie było grudek ( galaretka powinna być lekko zastygająca ).
4.Do przygotowanej tortownicy przekładamy masę serową i wstawiamy do lodówki.
5.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego tężenia. Następnie tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową.
6.Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na kilka godzin. ( ja chłodziłam całą noc ). Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Komentarze