Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty rozkruszam. Masło roztapiam. Do rozkruszonych biszkoptów dodaję masło i mieszam aż składniki się połączą. Wykładam dno tortownicy biszkoptami. Wkładam do lodówki na 30 min.
2.W tym czasie przygotowuję masę serową. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksuję. Dodaję sok z połówki cytryny i mąkę, znów wszystko miksuję aż składniki się połączą. Dodaję ser stale miksując i jagody. Jagody nie muszą być do końca zmiksowane ważne aby masa zrobiła się fioletowa. Gdy składniki się połączą wylewam masę na biszkopty. Piekę 50 min w temp.180*.
3.Gdy sernik się piecze robię polewę śmietanową. Do garnuszka wlewam śmietane 18% dodaję 3 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy. Dokładnie mieszam. Gdy sernik się upiecze polewam masą śmietanową i piekę jeszcze 10 min. Smacznego.
Porady
Ten sernik można zrobić z różnymi owocami sezonowymi. Jeśli z truskawkami to daję 20 dag owoców a jeśli z wiśniami daję 1 szklankę wydrylowanych i umytych owoców.
Komentarze