Sernik jagodowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt. Wszystkie suche składniki (prócz cukrów) wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Suche składniki stopniowo wmieszać za pomocą szpatułki w pianę z jajek. piec w wyłożonej papierem blaszce w 180 st przez 25 min.Zostawić do ostudzenia.
2. Borówki i jagody umyć i osuszyć na durszlaku.Żelatynę zalać wodą i mieszać aż przestygnie i dokładnie się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać jagody i chwilę jeszcze miksować, ale tak aby nie rozdrobnić wszystkich jagód. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na biszkopt i wstawić na chwilkę do lodówki.
3.Na lekko stężałą masę jagodowo-serową wyłożyć równomiernie borówki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody i tężejącą wylać na masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!
Komentarze