Sernik jagodowo-borówkowy

0 (0 ocen)

Orzeźwiający, niezbyt słodki sernik na zimno z darami lasu: jagodami i borówkami na orzechowym biszkopcie

Składniki:

  • na blaszkę 39cmx26cm

    Na biszkopt
    5 łyżek mielonych orzechów laskowych
    3 łyżki mąki pszennej
    6 jajek
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 szklanki cukru

    Na masę
    1/2 l jagód
    1/2 l borówek
    3 łyżki żelatyny
    4 łyżki cukru
    1 kg sera 3-krotnie mielonego
    1/2 szkl gorącej wody

    Ponad to
    1 fioletowa galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik jagodowo-borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Wszystkie suche składniki (prócz cukrów) wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Suche składniki stopniowo wmieszać za pomocą szpatułki w pianę z jajek. piec w wyłożonej papierem blaszce w 180 st przez 25 min.Zostawić do ostudzenia.
  • 2. Borówki i jagody umyć i osuszyć na durszlaku.Żelatynę zalać wodą i mieszać aż przestygnie i dokładnie się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać jagody i chwilę jeszcze miksować, ale tak aby nie rozdrobnić wszystkich jagód. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na biszkopt i wstawić na chwilkę do lodówki.
  • 3. Na lekko stężałą masę jagodowo-serową wyłożyć równomiernie borówki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody i tężejącą wylać na masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować